Sunday

SESUAI UTK MEREKA YG BAKAL BERKAHWIN & TELAH BERKAHWIN

PETUA MENGHADAPI PERTENGKARAN 

1. Jika terjadi pertengkaran, maka janganlah mencari kelemahan pasangan kita. Dan tidak wajar pertengkaran tersebut hanya ingin mencari kemenangan. Tetapi usahakanlah untuk menyelesaikan masalah secara bersama.

2. Jika pertengkaran itu menyangkut tentang satu topik, janganlah masalah-masalah lain dimasukkan sama kerana ia akan menjadikan suatu pertengkaran yang besar yang boleh membawa bencana.

3. Batasi kekasaran jika berlaku pertengkaran. Jangan bertindak menggunakan fizikal seperti memukul, melemparkan barang dan sebagainya. Cara ini tidak akan menyelesaikan masalah malah akan menimbulkan masalah yang lebih besar.

4. Di dalam pertengkaran, gunakan bahasa yang sesuai agar pasangan tidak tertekan. Kata-kata yang menyakitkan hatinya seperti:- "Ini semua salah kamu...!", "Engkau bodoh...!", " Engkau selalu melakukan kesalahan...!" dan sebagainya. Sebaliknya gunakanlah perkataan yang lembut seperti, "Hati saya luka kerana perbuatan itu...", "Kamu tak sedar, betapa hancurnya hati saya..." dan lain-lain.

5. Setelah bertengkar, jangan biasakan diri suka menyendiri, kemudian menjauhkan diri dari pasangan hidup. Jangan memisahkan diri kerana ia tiada nilainya sama sekali dalam perkahwinan. Bahkan ia merugikan hubungan suami isteri.

6. Jangan cuba menggunakan seks atau wang untuk membalas pertengkaran kerana cara ini akan menyebabkan terjadinya pertengkaran yang lebih hebat.

7. Jangan membiarkan pihak ketiga ikut serta dalam pertengkaran keluarga. Kehadiran pihak ketiga misalnya mertua, ipar, adik beradik hanya akan menambahkan kecurigaan dan mungkin menambah menyala api pertengkaran. selesaikan secara baik antara suami isteri.

8. Jangan bertengkar di depan anak-anak kerana ini akan menjadikan anak-anak bingung dan tertekan perasaan. Jika ini berlaku, akan wujud banyak lagi masalah lain.

Source: *here*
PakarHo1w5 To.

6 comments:

Marya Hana . said...

siap ade tips lagi. tapi i suke tengok gambar u tu.. alamak, romantic.. :)

azalia hjsalleh said...

sweetnya gamba
tq for sharing this

ArxarNadhirah said...

kakak~ i love this!
aza lambat lagi nak akwen, tapi tips ni sgt usefull utk jaga relationship aza :)
aza doakan kakak sentiase bahagia & dirahmati Allah . amin :)

AimieRifdi Abd Halim said...

* Marya Hana :
hehe. thank u dear~ the photographer is indeed a very talented person~ you can find him on Fb- Muhammad Azfar~ :) I actually found these tips from my dear friend Jijie Kusya~ :) <3 So, good things should be shared kn..? hehe.


* azalia hjsalleh:
Alhamdulillah~ thank u for appreciating what I've share here dear~ May Allah swt bless you always~ :)



* ArxarNadhirah:
It's okiey sweetie~ Aza pun still very2 young lagi~ :) but then it is never too early to practice good relationship kn my dear pretty lady..? :) <3

Alhamdulillah~

kakak *aMeeNkn* doa aza & kakak pun doa kn ur happiness in this lifetime & hereafter with all ur loved ones dear~ InsyaALLAH *huGs*

Cik Puan Mimi said...

aimi; gambar sangat chantekk!!
nway, nice entry =)

AimieRifdi Abd Halim said...

* Cik Puan Mimi :
thank u dear Puan Mimi~ ;) hehe. Credits to the talented photographer : Muhammad Azfar~ & also to My dear friend Jijie Kusya for sharing this piece of information & tips with us all~ Alhamdulillah~